¿Matan las escuelas la creatividad?
Ken Robinson (experto en creatividad e innovación en la educación)
,

Ken Robinson es qüestiona la manera d’educar els nostres nens i nenes, i proposa una reformulació radical dels sistemes escolars, per minvar la creativitat i per no admetre tipus d’intel·ligència múltiples. Sosté que se’ns educa per convertir-nos en bons treballadors, més que en persones creatives.
Cal qüestionar-se fins a quin grau el nostre sistema educatiu fomenta la creativitat, obsessionat com ho està pels informes PISA i per tant les nostres escoles se centren més en el rendiment que en qualsevol altra virtut.
Ken Robinson es qüestiona la manera d’educar els nostres nens i nenes, i proposa una reformulació radical dels sistemes escolars, per minvar la creativitat i per no admetre tipus d’intel·ligència múltiples.
Sosté que se’ns educa per convertir-nos en bons treballadors, més que en persones creatives. Estudiants amb ments inquietes, lluny d’afavorir la seva energia i curiositat, han estat ignorats o fins i tot estigmatitzats, amb conseqüències terribles. "Estem educant gent fora de la seva creativitat", diu Robinson, per la qual cosa aboga per crear un sistema d’educació que alimente la creativitat i procurar que les nostres escoles no fracassen per entrebancar els talents de molta gent brillant.
El vídeo està en anglès però Pedro Villarubia, on he trobat el video està subtitulant-lo, tant de bo perquè el meu anglès és pèssim, per això millor que l’escolteu.
De tota manera, pel que es veu i s’escolta, Robinson enganxa per la seua manera populista d’exposar i entretenir, amb anècdotes suficients i divertides.
Esbrinant per Internet, sembla que Robinson dirigia el comitè assessor del govern britànic de 1998 sobre educació creativa i cultural, però ho va deixar en el 2.003 per no estar massa en la línia governamental.
L’essència pot ser estiga en l’ona, però cal veure el vídeo sencer per a poder debatre, doncs, sobretot alguns aspectes són més d’aplicació a les escoles anglosaxones (sobretot les dels EEUU) que no pas a les nostres, però al cap i a la fi és una opinió personal.
Cal qüestionar-se fins a quin grau el nostre sistema educatiu fomenta la creativitat, obsessionat com ho està pels informes PISA i per tant les nostres escoles se centren més en el rendiment que en qualsevol altra virtut.
Ver en línea : El vídeo